Octavia (1996), Octavia Tour (2004)

Bemutatkozás

Az Octavia nem 1996-ban született. Eredetileg az 1959-ben bemutatott kisméretű, orrmotoros családi autó kapta a nevet. Azért épp az "Octavia"-t, mert ez volt a nyolcadik modell és a latin 'octavus' szó azt jelenti, 'a nyolcadik'.
Az első koncepció autó 1992-ben készült el.
Amikor a VW konszernhez történő csatlakozása után 1996-ban a Škoda bemutatta legelső, teljesen új tervezésű modelljét, egy korábbi, sikeres modell nevét adta az autónak.

Az Octavia a köztudatba megbízható, masszív autóként került be. Ez az első Škoda modell, amely elérte az 1 milliós darabszámot. Hozzájárult a Škoda márka megítélésének forradalmi változásához és a márka imidzsének jelentős növeléséhez.
Az Octavia sikere indította el a Škodát a növekedés útján.

A modell frissítésen esett át a 2001-es modellévben (amely 2000. augusztusában kezdődött), de ez csak kisebb változásokkal járt.

Készült belőle Combi, 4x4, csúcs felszereltségű Laurin & Klement kivitel, sportos változat Octavia RS néven (modell frissítéssel egy időben).

Az RS-ből készült egy limitált, WRC Edition változat is.

Egyedi kivitelezésben készült páncélozott változat és a Superb érkezése előtt a cseh kormány is használt egy 80 cm-rel megnyújtott, egyedi építésű Laurin & Klement felszereltségű autót.

Az autó óriási siker lett, a mai napig gyártják. A második generáció érkezésekor, 2004-ben Octavia Tour nevet kapott, utalva arra, hogy a Škoda autógyár a Tour de France verseny hivatalos szponzora lett abban az évben.

©2008-2018 Sz. Zsolt
Frissítve: 2013.02.04.
Állapot