Octavia 2 vs. másik autó

Octavia 2 összehasonlítása egyéb autókkal:

Végre sikerült egy kereskedőnél fizikai valójában is megnéznem a Škoda Yeti-t. Amint hazafelé vezettem, eszembe jutott valami: összehasonlítást készítek!
Egy oldalt, amelyen leírom, mit tapasztaltam, milyenek más autók az Octavia 2-höz hasonlítva.
Válassz egy autót a lenti listáról és olvasd tapasztalataimat!

Škoda Yeti
Yeti 2.0 CR-TDI
Yeti 1.2 TSI
O2 1.4 TSI
O2 1.6 CR TDI

 

Octavia 2 vs. Škoda Yeti

Škoda Yeti (forrás: Škoda Auto) Škoda Yeti (forrás: Škoda Auto) Škoda Yeti (forrás: Škoda Auto)

Ez egy Elegance kivitel, de az ajtón nagyon sok a kemény műanyag. Mindenhol az van. Az O2-n a kárpit felső része puha. Itt nem, így nem fog berogyni senki könyöke alatt (lásd Octavia 2 típushibák). Ez így tök jó, de talán nem kellett volna Fabia 2 szintre levinni egy ilyen autó belsejét, találhattak volna más megoldást is.
A könyöklőnél van ugyan szövet kárpit, de kemény műanyagon, mint a Fabia 1-nél. Az O2-n puha ez a szövet. A könyöklő felülete bőrrel fedett szivacs, gondolom, az olcsóbb változatokon szövet, de nagyon remélem, hogy ott is van puha szivacs alatta.
A váltókar alacsonyan van. A könyöklő is. A könyöklő tárolója pont akkora, mint az O2-ben: kicsi.
A műszerfal és a középkonzol is tetszik, bár a térdemnél, ahol az O2-n puha, itt szintén kemény műanyag.
Az O2 bajusz kapcsolóit használták, jobban tetszik és kézre is esik, mint a Fabia 2 és Roomster kapcsolója. Fura, hogy a hátsó ablakok síkjából kiemelkedik a fekete műanyag elem, ami a hátsó szélvédő és a hátsó oldalablak között van. Az ajtó zsanérok jóval keskenyebbek, mint az O2-n. Tartósan is elviselik majd az ajtók súlyát?
Szűknek találom a hátsó ajtónyílást, nehéz a beszállás. Vajon a hátsó ajtókat kellően elszigeteli-e majd zaj és nedvesség szempontjából a hátsó keréktől az ajtótömítés? Ugyanis az ajtó alsó íve egyben a hátsó sárvédő íve is, alatta a kerék van.
Barátom az országúti szakaszon ült hátul, én a városi szakaszon. Országúton nagyon zajos volt a hátsó kerék az elmondása szerint. Lakott területen nem hallottam zajt.
A hátsó ülés keskeny. Ha bezárom a hátsó ajtót, akkor úgy érzem, hogy mindenképpen rá kell könyökölnöm a könyöklőre, mert nem férek el másképp. Talán még jobb, ha a kezembe veszem az ajtóbehúzót. A lábtér is szűkebb, a próbaút is igazolta mindezeket.
Kapaszkodnom kell, ha akarok, ha nem, mert nincs hely máshol a karomnak.
A fejtér kellemes.

A vezetőülés deréktámasza nem sokmindent ér, kezelése olyan, mint a Superb 2-ben, egy kis kart kell elfordítani. Az O2 tekerős deréktámasza sokkal markánsabb, nagy állítási tartománya van.
Az ülést olyan magasra lehet emelni, hogy kb. 1 ujjnyira volt a fejem a tetőkárpittól és majdnem ki tudtam dugni a tetőablakon. Szemmagasságban a szélvédő felső széle volt ekkor. Ha tőlem magasabb ember vezeti, még feleslegesebb ekkora állítási tartomány.
Az első ülések a menetpróba során rendkívül kényelmesnek bizonyultak, jobbak, mint az O2-ben (kérdés, vajon az alacsonyabb felszereltségű Yeti-ben is ez van???). Elöl mindkét oldalon kényelmesen el lehet férni.
Kíváncsian vártam, hogy vezetés közben is ezt tapasztalom-e, de úgy tűnt, hogy a kuplung végre normálisan rövid úton jár, ellentétben az O2-vel és egyéb VAG autókkal. Vezetés közben nem figyeltem, most visszagondolva, talán igen.
Alapvetően tetszik, a Fabia 2 és a Roomster után (na jó, a Superb 2 is ide tartozik, a hátsó része miatt), most nem kell szemet hunynom a design felett és az autó egyéb erényeivel ellensúlyozni azt a mérlegen.

Nem tetszik, hogy a pótkerék a csomagtérből is foglal helyet, pedig a szokásos mélyedésben van, ha van.

Másodrendű országúton vezettem, a szokásos kátyúkkal és foltokkal. Vezetni olyan, mint egy Octavia-t, nem dől a kanyarban, elöl kényelmes, de nem puha a futómű, hátul viszont nagyon ráz, kényelmetlen! Már 50 és 60 km/h között fütyülő hang jön a bal oldali tükörtől, az Octavia szélzaja csak 80-100 körül válik hallhatóvá. A váltókar alacsony elhelyezése megszokható, a szerkezet finoman működik.
A 2.0 140 LE (103 kW) CR-TDI motor igazán csendes és erős! Ellentétben az O2 1.6 105 LE (77 kW) CR-TDI motorjával, 50-nél is lehet 4-ben használni, tud gyorsulni, ha kell, pedig az O2-ben csak 5 sebességes váltó van.

Összegezve: a magas építés ellenére a futómű tempós kanyarokban is stabil, elöl még komfortos is. Vezetni jó az autót, a magasabb üléspozíciónak megvan az előnye. Elöl sok hely van, hátul a 3 üléssel szűkebb! Ha kivesszük a középső ülést, akkor a két szélső ülés közelebb húzható egymáshoz és lesz elegendő hely, de a futómű rázását és ütéseit ez nem tudja ellensúlyozni. A csomagtér pótkerékkel nem túl nagy. Az autó kevésbé kényelmes és praktikus, mint az Octavia. Kíváncsi vagyok, az 1.2 105 LE (77 kW) TSI hogyan boldogul majd a Yeti-vel!?
Családi autónak inkább az Octavia!Octavia 2 1.6 vs. Yeti 2.0 CR-TDI

Végül is a fenti autót sikerült vezetni. A 2.0 140 LE (103 kW) CR-TDI motor nagyon jól megy, nem is vártam mást. Tökélees választás a Yeti-hez. Gyors, dinamikus és csendes. Csak ajánlani tudom, bár nagyon drága.Octavia 2 1.6 vs. Yeti 1.2 TSI

A fenti autónál tapasztaltakhoz képest csak a motor más. Ugyan azt a teljesítményt nyújtja a Yeti karosszériában, mint az 1.6 8V motor az Octavia 2 karosszériában. Tényleg jó! Egészen addig, míg el nem érjük a valódi 130 km/h sebességet (kb. 140 a sebességmérőn). Ekkor ugyanis megáll a gyorsulás még 5. fokozatban is (a váltó 6 sebességes). Kifullad a motor. Azoknak a vezetőknek felel meg ez a motor, akik az Octavia 2-t is hajlandóak lennének megvenni az 1.4-es szívómotorral.Octavia 2 1.6 vs. O2 1.4 TSI

Nem sokkal csendesebb, mint az 1.6 8V. 2-es és 3-mas fokozatban nagyon megindul, 4-ben jó. 5-ösben és 6-osban egy országúti előzéshez vissza kell azért kapcsolni, leginkább 4-be. Tudja azt, amit az 1.6 8V, sőt, remélhetőleg többet is. A teljeskörű teszthez viszont 5 km próbaút nem elegendő. 1.6 8V után bátran megvenném, ha a hosszú távú tesztek is azt mutatják, a motor problémamentes és megbízható konstrukció. Tetszik. Fenntartásaim vannak viszont azzal kapcsolatban, hogy az 1.2-es TSI motor hogy fogja mozgatni az Octavia-t. Úgy vélem, kínlódni fog.Octavia 2 1.6 vs. O2 1.6 CR TDI

A motor nagyon nehezen melegszik, pedig 23-24 Celsius fok volt a külső hőmérséklet. Városban 50-nél még nem lehet 4-be kapcsolni, mert 1500 alatt van a fordulatszám és kelletlenül indul meg. 3-ban városozni dízellel, az meg kicsit mókásan hangzik. Pedig csak 5 sebességes a váltó. A motor csendes, de üzemmelegen is hallani, hogy dízel. Elfogadható. Érzésre kicsit gyengébb, mint az 1.9-es PD TDI, nem tol akkorát gyorsításkor. Szerintem gyengébb, mint az 1.6 8V benzin motor. Városon kívüli használatra jó, akkor biztosan takarékos is, de sokára hozza vissza a felárat és nem érződik dinamikusnak. Érdekes, hogy ennek is olyan a kuplungja, mint a többi dízelnek: azonnal megindul az autó, ha csak egy picit is elkezdem felengedni. Így a benzines modellek után (1.6 8V és 1.4 TSI) könnyű vele lefulladni. Vajon azért van ez így, hogy dinamikusabbnak érezzük a dízeles autókat?©2008-2018 Sz. Zsolt
Frissítve: 2013.02.04.
Állapot