Új Octavia vásárlási tippek

Octavia Tour és Octavia 2 esetében egyaránt használható

Az autót akkor vetted át, ha az átvételéről szóló papírt aláírtad. Ez utoljára történjen meg, azaz akkor, mikor már mindent leellenőriztél és rendben találtál!
Nekem is először ezt a papírt tolták az orrom elé, de nyugodtan utasítsd vissza és tartogasd akkorra az aláírást, ha már minden rendben!

 

Dokumentumok

Az új autóhoz rengeteg papír is jár: szerződés, biztosítások, forgalmi, szervizfüzet, matricák a hátsó rendszámtáblán. Mindegyiken ellenőrizni kell az összes betűt és számjegyet. Ha később derül ki a hiba, a korrekció nagyon költséges és időigényes!

A forgalmi engedélyben egyeztessük személyes adatainkat, és az autó adatait is: az alvázszámot (szélvédő alsó részén a vezetőoldalon), a motorszámot (vezérműszíj fedelén a motortérben matrica formájában), gyártmányt, típust, teljesítményt, rendszámot, forgalomba helyezés dátumát, esetleges vonóhorog adatait, színt (ez utóbbi általában nem pontos, a gyári színeket nem jegyzik be, csak alapszíneket, ami egyéni megítélés miatt ugyan azon szín esetén is eltérő lehet két autónál).

A zöldkártya legyen meg. Új autóra is csak 2 évre adják, ehhez mérten legyen ráírva az érvényesség.

A hátsó rendszámtáblán legyen meg a műszaki vizsga érvényességét és a zöldkártya érvényességét jelölő matrica is! A lyukasztások feleljenek meg a forgalmiba és a zöldkártyára beírtak szerinti érvényességi időknek!

Figyeljünk oda arra, hogy az összes fedélzeti dokumentáció MAGYAR NYELVŰ legyen! Külön nézzük meg a szervizfüzetet! Ha nem magyar nyelvű, ki kell cseréltetni (van rá mód, személyes tapasztalat).
Mik ezek a dokumentációk?

SZERVIZFÜZET – benne a tulajdonos pontos neve, címe, az átadás dátuma, az átadó szerviz bélyegzője, a következőleg esedékes (azaz első) kötelező szerviz időpontja. A borítólap belső oldalára az autó csomagteréből az információs lap legyen beragasztva. 2 év/30.000 km-es rugalmas szervizintervallum a széria beállítás az Octavia Tour és az Octavia 2 esetében is! Kérdezzünk rá, hogy így van-e beállítva az autó fedélzeti komputere és nézzük meg, ennek megfelelően van-e beírva az első kötelező szerviz időpontja!

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ – benne minden tudnivaló az autóról.

TECHNIKAI ADATOKAT TARTALMAZÓ FÜZETECSKE – benne az autó méretei, motorváltozatainak paraméterei, súlyadatok.

ÁTTEKINTŐ FÜZETECSKE A MŰSZERFALI KAPCSOLÓK MŰKÖDÉSÉRŐL.

MOBILCARD KÁRTYA ÉS FÜZET – kitöltve és lepecsételve.

Az átvételtől számított 3 évre garanciát biztosító GARANCIAMAX szolgáltatás FÜZETE pontosan kitöltve.

Opcionálisan (azaz ha van ilyen az autóban):
VÁLTÓZÁR jótállási jegye, kezelési útmutatója, matricái (nem tanácsos felragasztani, mert rossz szándékú emberek így azonnal tudják, melyik típus van az autóba építve).

GYÁRI RÁDIÓ MAGYAR NYELVŰ KEZELÉSI ÚTMUTATÓJA – kérdezzünk rá a rádió kódjára, melyet akkor kérhet, ha megszűnik az áramellátás az akkuból, azaz ha lemerül vagy valamiért az akkusarukat leveszik és újból visszateszik. (Általában a szervizfüzetbe írják be.)
Az Octavia 2 esetében nem kér a gyári rádió kódot, ha megszűnik az áramellátása. Csak akkor van szükség a kódra, ha a rádiót másik autóba építik. Ennél a modellnél a kereskedő sem tudja a kódot általában.
A MY2009 (modellfrissített) autók rádiói viszont nincsenek gyárilag illesztve a fedélzeti elektronikához. A kódot a nullrevízió során kell lekérni online kapcsolaton keresztül egy központi adatbázisból.
(Ehhez ki kell szerelni a rádiót, mert a gyártási számát az oldalára ragasztott címkérő kell leolvasni. Mi értelme szétszedni egy új autót? Nem értem. A Superb 2-nél kezdődött ez a cirkusz.)

Ebből következik, hogy a kereskedő pontosan tudja ez esetben a kódot, mivel neki kell lekérdeznie és beírnia a rádió billentyűzetén.

UTÓLAGOSAN BEÉPÍTETT KÉSZÜLÉKEK (pl. nem gyári rádió, nem gyári navigációs eszköz) jótállási jegye.

 

Kulcsok

Két kulcsot kell kapnod plusz egy műanyag bilétát, amire az alvázszámmal és egy speciális kóddal ellátott címke van ragasztva. A kód alapján lehet pótkulcsot rendelni, ha a későbbiekben szükséges.

Opcionálisan: A váltózár kulcsaiból az összes legyen meg. Az, hogy mennyinek kell lennie, a váltózár leírásából derül ki! A váltózárhoz is járhat egy kódszámos lapka, ami alapján kulcsot lehet hozzá rendelni. Ha nem találod, kérdezz rá! A váltózár leírásának meg kell említenie ezt is.

 

Tartozékok

A szerződésben kikötött extrák megvannak-e? Ha nincsenek, akkor pótlásukról vagy egy esetleges kártérítésről intézkedj még az átvétel aláírása előtt!

Ellenőrizd, hogy a kötelező tartozékok megvannak-e?
A Skodáknak Magyarországon nem gyári tartozéka az izzókészlet, az elakadás jelző háromszög és az elsősegély láda. A kereskedővel kell kialkudni, hogy az üzembe helyezési költség címszó alatt elkért összegben mindez benne legyen.
Ez meglehetősen magas összeg, tehát igenis adják oda ezt a három tartozékot, melyek nélkül egyébként sem lehet autót átadni, mert nélkülük a forgalomban nem is vehet részt!
Ezt előre tisztázni kell, sőt, célszerű le is írni, hogy átvételkor ne rontsa el az örömöt a vita arról, hogyan is volt megbeszélve.

Pótkerék vagy defekt javító szett, emelő, vonószem, dísztárcsa lehúzó célszerszám, alufelni esetén a kerékőr csavar közdarabja a csomagtartó aljában kell, hogy legyen. Nézzük meg, hogy minden apró, könnyen "elvesző" tartozék megvan-e? Szelepsapkák, szivargyújtó, antenna, nívópálca.

 

Fényezés

Az új autók egy része megsérül szállítás közben, ezeket a szállítmányozó cég saját telepén javítják. Kellemetlen és költséges, ha mindez csak az autó későbbi eladása során derül ki, ezért célszerű az autót rétegvastagságmérővel átvétel előtt átmérni. (Minden szalonban van ilyen kézikészülék, mert a beszámított autókat nekik is meg kell vizsgálniuk valamivel.)

Rétegvastagságmérőt nem kötelességük adni, de biztosan van nekik. Ha az autó tényleg sérülésmentes, akkor nem fognak háborogni. (A szállítás során megsérült autókról jegyzőkönyvet vesznek fel, ebből a szalon mindenképp kap, és elvileg a vásárlónak is jár egy példány - persze ezt szeretik megtartani maguknak.)

A festékréteg vastagságát minden egyes karosszéria elemen minimum két vagy több ponton mérjük meg!

Nézd körbe az autót lehetőleg természetes fénynél is! A gyári fényezés értéke Skodáknál tipikusan 90 és 150 mikron között van. "Hivatalosan" 300 mikronig számít gyárinak a fényezés, de 200 körül már biztos a javítás ténye, 20-30 ezer forint értékű ajándékban reménykedni (szerviz-utalvány, egyszerű rádió, gumiszőnyegek, stb.). 300 mikron felett már komoly értékcsökkenésről beszélünk, itt a vételár csökkentése a javasolt taktika, vagy megfelelő jog háttérrel megfontolható az átvétel visszautasítása és másik autó követelése.

Octavia 2-n 80-110 mikronos festékvastagságot lehet mérni. (Nem kell félteni a kereskedést, a szállítmányozó, az importőr és a kereskedés egymás között lerendezik az ügyet, a szállítmányozónak van saját felelősségbiztosítása is).
Ugyanez vonatkozik ki nem javított, látható sérülések esetére is (karcok, leverődések, horpadások).

 

Gumik

Nagyon nagy a szórás abban, hogy milyen gumikkal szerelik az autókat. Az Octavia Tour-okon általában már csak Matador gumikat találni, de Octavia 2-n azért még ritka, ott inkább nagyobb gyártók gumijaival találkozni.
Meg kell próbálni alkudni, ha nem tetszik, különösen, ha jól felszerelt, átlaghoz képest drágább kivitelű modell a rendelés tárgya...

 

Működési teszt

A Skodákat is emberek rakjak össze, emberek végzik a nullrevíziót, előfordulhat, hogy valami nem tökéletes. Jó, ha az apró hibák, hiányosságok rögtön kiderülnek, és akár ott helyben orvosolhatóak. Működik minden elektromos dolog? Motor? Futóműzajok? Műszerek dolgoznak? Kézifék fog? Folyadékszintek jók? Klíma hűt? Biztonsági övek visszatekerednek?
Ajánlatos egy listát készíteni, amelyen végighaladva a működéseket lehet ellenőrizni. Kezdve pl. a tükör behajtástól, ülésbeállítástól az elektromos eszközökig. Hagyd, hogy részletesen magyarázzanak el mindent, illetve kérdezz.

Több kényelmi funkció van, ami programozható (pl. audiorendszer, távirányító minden ajtót nyisson vagy csak a vezetőoldalit, ablakemelő, központi zár menet közbeni automatikus zárása), ezekre mindenképp érdemes rákérdezni, jelenleg hogyan működnek, és ha úgy gondolod, állíttasd át (kb. 2 perc), ekkor még biztosan ingyen csinálják.

Nézd meg a kárpitokat is, különösen világos kárpitoknál találhatók esetleg házilag nehezen eltávolítható foltok (pl. váltózár, rádió utólagos beépítése közben összekenik, de a tréleres sofőrök sem biztos, hogy tiszta kézzel nyúlnak az ajtóbehúzó felé, mikor lehozzák az autót a kamionról).

Az autóban kb. 15 km-nél több ne legyen! A gyári tesztkörök ennél csak kevesebb távolságot jelenthetnek!

Ha minden stimmel, akkor írd alá, hogy az autót átvetted, aztán élvezd az új Skodák illatát és az együtt töltött sok-sok balesetmentes kilométert!

Első utad egy benzinkúthoz vezessen, mert benzin alig van az autóban! (Kivéve, ha egy tele tank üzemanyagot is belealkudtál az árba.)

 

*** Köszönet Fickó bácsi és Stevie Wonder fórumtársaknak!

©2008-2018 Sz. Zsolt
Frissítve: 2013.02.04.
Állapot